Pop Up Hotel in Land van Kalk: de rust ís de beleving

 

Wat doe je als je wél een 5 sterren landschap hebt, maar weinig bijzondere accommodaties om mensen van dat landschap te laten genieten, in alle rust en stilte? Dan creëer je een Pop Up Hotel.

Genieten van wat er niet is

Het Land van Kalk is het Euregionale plateau van Kunradersteen dat loopt van Aken via Bocholtz tot Voerendaal. Gemeenten en ondernemers werken samen om meer mensen kennis te laten maken met alles wat dit gebied zo bijzonder maakt: van wijn- en fruitgaarden tot Romeinse geschiedenis en adembenemende vergezichten.
Maar gelukkig is er ook nog heel veel niet. En juist daar maakt het Pop Up Hotel gebruik van: de rust en de ruimte vormen de beleving. ’s Nachts sterren kijken en echt stilte ervaren. Of ’s morgens de zon op zien gaan en de eerste vogels horen fluiten.

pop-up-hotel-oerland-van-kalk

Zelfstandige units

Nu is het nog alleen een slaapunit, zonder sanitaire voorzieningen. Daarom staat het Pop Up Hotel nu nog vlakbij een van de deelnemende bedrijven: in januari bij de Bernardushoeve en in februari bij Wijngoed Fromberg. Ondertussen is een nieuwe unit in de maak mét sanitair, ontworpen door  ARCHITECTENZAAK. Daarna is het de bedoeling om in totaal 25 à 30 reizende hotelkamers te produceren, in 5 verschillende ontwerpen. Hiervoor wordt samen met IBA-Parkstad een prijsvraag onder architecten uitgeschreven.

pop-up-hotel-oerland-van-kalk-2

Mark Feron, voorzitter van de Coöperatie Land van Kalk: “We willen het kleinschalig en eenvoudig houden, dat gevoel van dicht bij de natuur zijn moet de boventoon voeren. De units moeten dus ook zelfstandig kunnen functioneren: water, elektra moeten ingebouwd zijn en niet afhankelijk van faciliteiten in de omgeving. Ook na afloop laten de units geen sporen na.”

Zwervende hotelkamers

De units komen ieder seizoen ergens anders te staan, als paddenstoelen die opkomen wanneer de omstandigheden ernaar zijn. “Het Pop Up Hotel zwerft rond en dat maakt dat je als gast nieuwsgierig blijft en wilt terugkomen. Om tijdens de druivenpluk in het hotel vlakbij de wijngaard te verblijven is een compleet andere beleving dan als je aan de rand van een kalkplateau staat en tot aan Maasbracht kunt kijken bij helder weer. Een speciale reserveringssite zal de steeds wisselende locaties actueel weergeven.

Wie betaalt dat?

Vaak wordt bij gezamenlijke initiatieven tussen overheid en ondernemers naar financiële steun van de overheid gekeken en vice versa. Zo strandt menig project vroegtijdig. Bij Land van Kalk wordt het anders benaderd: “We realiseerden ons al snel dat Land van Kalk alleen tot leven komt als we het bedrijfsmatig benaderen. Het dagelijks bestuur van de Coöperatie bestaat uit mensen die hier echt tijd in kunnen en willen steken. Voor alle producten en diensten die worden ontwikkeld moet er verder wel degelijk een business case zijn en investeerders moeten worden aangetrokken, van binnen of buiten de Coöperatie. Dat geldt dus ook voor het Pop Up Hotel. Voor de unit die nu wordt gebouwd vonden we al vrij snel een investeerder en we verwachten dat dit voor de overige units ook zal lukken. Bij een investering van circa 25.000 euro en een bezetting van 30% is het al snel rendabel.” Een overnachting kost gemiddeld zo’n € 75 inclusief ontbijt.

Zelf kennismaken met Land van Kalk en Pop Up Hotel?

Wil jij het Pop Up Hotel met eigen ogen zien of wil je meer weten over de organisatie en aanpak van zo’n gezamenlijk initiatief? De Coöperatie Land van Kalk nodigt je graag uit voor een kennismaking. Meer info via Oerland van Kalk en ARCHITECTENZAAK

 

 

Deel deze pagina
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone