De snelweg naar succes

Mijn 8 manieren om succes af te dwingen
post image

Laatst vroeg ik een restauranthouder: wat heb je liever? Vanaf nu saté serveren en iedere avond een volle bak hebben, veel geld verdienen en alles kunnen kopen wat je wilt. OF minder succesvol zijn en de gerechten serveren die passen bij jouw visie? 
Het antwoord was helder: de saté was geen optie, hij zou het gewoonweg niet kunnen volhouden. 
Maarrrrrr…een zaak runnen mét eigen visie en amper iets overhouden, dat wilde hij ook niet. Hij wilde een gezond bedrijf hebben, passend bij zijn visie, zonder financiële zorgen. 
Groot gelijk.

Ik heb de afgelopen jaren vaak nee gezegd tegen zeer lucratieve opdrachten. En dat blijf ik doen.
Omdat die opdrachten niet bij me passen en ik andere dingen wil doen die me meer plezier en voldoening geven.
Tegelijkertijd wil ik een goed inkomen uit mijn bedrijf halen, om financieel onafhankelijk te zijn en de dingen te kunnen doen die het leven zo heerlijk maken: reizen, goed eten en drinken, dingen ondernemen met leuke mensen. En om te kunnen blijven investeren in mijn bedrijf en mijn eigen ontwikkeling.

Ik neem aan dat jij als ondernemer dan ook wilt. En dat kan ook.
Het is mogelijk om een horecabedrijf te bouwen waarin jij je ei kwijt kunt, waar je zo kunt werken dat jij er plezier en voldoening uit haalt.
Waar je een goed inkomen uit haalt.
Een bedrijf dat jou niet uitput en opbrandt, maar energie geeft.

Ik zeg er ook maar meteen bij: het is niet per definitie makkelijk.
ER IS GEEN SNELWEG NAAR SUCCES.
Het kan betekenen dat je moeilijke keuzes moet maken.
Dat je kritiek gaat krijgen en op onbegrip stuit.
Dat het soms voelt als een zoektocht met allerlei obstakels en doodlopende wegen. Een doolhof waar geen logica in zit.
En waar je niet uit komt.

Op die momenten wordt je op de proef gesteld.
Heel verleidelijk om op te geven.
Of een beetje halfslachtig doorgaan, spelend op safe.

Wat ik doe om succesvol te zijn en te blijven

Sinds ik ben gaan ondernemen, heb ik gemerkt dat deze dingen voor mij werken. Dingen waardoor ik toch doorga en durf voor de ‘spannende route’ te gaan:

  • Omgaan met andere, gelijkgestemde ondernemers. Voor mij is dit misschien wel het allerbelangrijkste. Waar je mee omgaat, daar wordt je mee besmet. Dus ga ik de doemdenkers en de zeurpieten uit de weg en breng ik veel tijd door met ambitieuze mensen, vaak ook mensen die al verder zijn dan ik en waar ik nog veel van kan leren.
  • Experimenteren en gewoon doen. In plaats van denken, denken, denken. Zo kom ik er veel sneller achter of een idee werkt en het is ook nog eens veel leuker om zo te ondernemen dan alleen maar plannen maken. Als iets niet zo goed uitpakt, is dat ook geen ramp, want ik leer altijd dingen, waardoor ik dichter bij de oplossing kom.
  • Regelmatig even afstand nemen van de waan van de dag. Of het nu een wandelingetje is, een liedje op de radio keihard meezingen of bij iemand langsgaan voor een kof koffie: even stoppen met doorrazen helpt mij om niet te verzuipen.
  • De inspiratie opzoeken. Trainingen en coaching volgen, boeken lezen, TED talk video’s kijken: ik leer er heel veel van en blijf me continu ontwikkelen.
  • Focus op de stappen naar succes in plaats van op het einddoel. Dit blog is een voorbeeld daarvan. Ik weet dat bloggen helpt om mijn bedrijf te versterken, dus doe ik dat gewoon. Iedere week. Als ik continu bezig zou zijn met wat het blog precies oplevert, was ik er mee gestopt voor het kon gaan werken.
  • Blij zijn met de ‘minisuccessen’. Ook dit helpt om niet te veel druk te zetten op het einddoel. Een artikel over mijn werk, complimenten krijgen van een klant, gevraagd worden om te komen spreken. Toen ik ze als voorbodes en bevestiging van succes kon gaan zien, durfde ik te vertrouwen op de toekomst en meer risico te nemen.
  • Mezelf de tijd gunnen die nodig is. Ik heb in mijn werkende leven zelf 3 bedrijven opgestart en honderden bedrijven geadviseerd en geholpen. Ieder bedrijf is verschillend en ieders groeipad is verschillend. Als ik vooraf precies probeer te bepalen welke resultaten wanneer behaald moeten zijn, kom ik altijd bedrogen uit. Als ik het van geval tot geval bekijk en achteraf zie wat er is bereikt, is het vrijwel altijd een resultaat om trots op te zijn.
  • Uitspreken wat ik wil en van plan ben. Zodra ik het uitspreek, wordt het een realiteit waar ik niet meer omheen kan. Zo kan ik nogal schijterig zijn als het gaat om lang alleen te zijn. Ik ben dus ook nog nooit langer dan een dag of 2 alleen op reis gegaan. Dus heb ik begin dit jaar geroepen dat ik in mijn eentje op reis wil gaan. In mei is het zover: dan ga ik wandelen in Engeland. Eeks!

Misschien werken deze dingen ook voor jou. Of misschien doe jij andere dingen om succes op je pad te brengen (of te houden) en er nog plezier in te hebben ook.
Laat het me vooral weten, ik ben benieuwd naar jouw methode!

Enne…proost! Op jouw succes, maar vooral op je geluk!

 

 

 

Deel deze pagina
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestEmail this to someone